Popravka i programiranje FTDI drajvera

Ukoliko vam se dešava da prilikom ubacivanje USB uređaja sa FTDI čipom isti ne bude prepozant u Device Manager tj. prepozanje se kao Unknown Device iako ste instalirali drajvere, izvesno je da su VID i/ili PID na FTDI čipu reprogramirani i pa je za rešavanje ovog problema potrebna popravka i programiranje FTDI drajvera odnosno samog čipa.

Uzrok ovog problema je loš FTDI čip ili verzija drajvera koju koristite, odnosno u nekim slučajevima nakon samog korišćenja uređaja zbog koga sam čip odnosno PID dobija vrednost 0000 ili neki drugi pa vam trebaju „posebni“ drajveri kako biste mogli otkloniti navedeni problem.

Uputstvo vas vodi korak po korak i sadrži sve neophodne drajvere, programe za programiranje FTDI čipa, template za samo programiranje i ostale neophodne informacije. Popravka i programiranje FTDI drajvera / čipa je vrlo jednostavna.

U slučaju da koristite neki FTDI uređaj za koji nema template za programiranje, možete vrlo lako nakon učitavanja template u FT PROG aplikaciji, ažurirati potrebne detalje i prilagoditi / sačuvati vaš template. Svakako u paketu je sadržan i originalni template za FTDI čip sa originalnim vrednostima VID 0403 i PID 6001.

Instrukcije se odnose na popravku i programiranje FTDI čipa, a ukoliko imate više FTDI uređaja na istom računaru, moguće da treba da očistite uklonite višak drajvera odnoso loših verzija. Pogledajte Uputstvo kako da otklonite loše OPCOM drajvere ili drajvere za bilo koji FTDI ili drugi USB uređaj.

Aplikacija radi na svim Windows računarima XP, 7, 10, 11. Samu aplikaciju FT PROG nije potrebno ni instalirati odnosno možete je kopirati na eksterni USB uređaj (nakon provbitne isntalacije na bilo kom Windows računaru) i pokretati direktno.

Kompletno uputstvo sa svim neophodnim fajlovima možete preuzimate popunjavanjem formulara, nakon čega će vam na email stići link sa koga preuzimate ceo paket:

Ukoliko vam arhiver pokazuje da je fajl oštećen verovatno koristite stariju verziju WinRar aplikacije. Potrebno je da preuzmete i instalirate najnoviji WinRar.